Gândește-te la cursele din Formula 1 în care, datorită muncii în echipă și organizării precise, o mașină poate fi ajustată și repusă în circuit în numai 14 secunde. Industria computerelor a creat medii de lucru „curate” pentru a îmbunătăți precizia și puritatea cerute în producție. Ordinea și armonia într-un loc de muncă sporesc creativitatea, calitatea și eficiența. Cererea în creștere a consumatorilor pentru produse de calitate obligă oamenii din alte industrii să își regândească locurile de muncă.
Ne putem aștepta ca oamenii aflați în medii haotice sau sumbre să lucreze la potențialul lor maxim? Poate să funcționeze o minte clară, cu idei inovative în locurile de muncă aglomerate? Răspunsul este evident – și soluția, atât de simplă.
Sortarea, Sistematizarea, Strălucirea, Standardizarea și Susținerea sunt necesare. Este ceea ce Hiroyuki Hirano, dezvoltatorul metodei, numește 5S – activități simple care pot fi dificil de implementat, dar cu un mare impact. Dar acest lucru este necesar pentru ca firmele și organizațiile să supraviețuiască în anii următori. Oamenii prea adesea se așteaptă la o mare dramă pornind de la o idee nouă, când de fapt, ceea ce este necesar este simplitatea – și o baza solidă pentru a susține lucrul bine facut.
În calitate de lideri și manageri, cerem tot ce este mai bun de la oamenii care lucrează pentru și cu noi. Dar pentru a obține maximul, trebuie să oferim cel mai bun mediu de lucru. Este posibil.
De asemenea, în calitate de manageri ai companiilor, ne întrebăm cum să asigurăm supraviețuirea afacerilor noastre. Având în vedere provocările viitoare, mulți ne pregătim prin eforturi ambițioase de „raționalizare”, îmbunătățire a proceselor organizației.
Următoarea întrebare este cea pe care o aud cel mai des de la managerii de top: „Ce fel de politică de raționalizare/îmbunătățire ar trebui să adopt pentru a mă asigura că afacerea mea va supraviețui în aceste timpuri?” 5S este răspunsul nostru. Cel care pune întrebarea găsește acest raspuns cel puțin dubios. Toți se întreabă cum un concept atât de elementar poate reprezenta o politică de raționalizare adecvată.
Când întâlnim acest tip de rezistență, știm că nu prea are rost să dezvoltam ideea. Cel mai probabil, acești manageri de top sunt de tipul celor care își vizitează spațiile de lucru și birourile doar de câteva ori pe an. Știind foarte puțin despre cei 5S, în rarele ocazii in care inspectează spațiile de lucru ale companiei, ei au doar o ideea vagă despre ceea ce se întâmplă acolo. Cu asemenea cunoaștere și înțelegere limitate, aceștia tind să supravalorizeze aparențele superficiale și să subvalorizeze conținutul esențial. Știind acest lucru, subordonații lor se pregătesc pentru astfel de inspecții, prin aranjarea spațiilor de muncă, prin adăugarea unui nou strat de vopsea și îndreptarea rafturilor ici și colo. În urma vizitei de inspecție, toți se felicită pentru o muncă bine făcută.
Este puțin probabil ca acest tip de companie să supraviețuiască în acest secol. Și nu pot spune mare lucru managerilor lor, cu excepția avertismentului „Fiți atenți”. Companiile care nu reușesc să implementeze sistemul 5S vor eșua de asemenea și în încercările de a implementa raționalizarea pe scară largă. Astfel încât acestea se vor distanța rapid de companiile care reușesc.